דף הבית » המטבח האפרו קריבי של קוסטה ריקה | אוכל קריבי

המטבח האפרו קריבי של קוסטה ריקה | אוכל קריבי

המבקרים בקוסטה ריקה יופתעו מהעושר, היצירתיות ותערובת הטעמים המאפיינים את המטבח המקומי – ביטוי לכור ההיתוך התרבותי של מגוון אוכלוסיות – הילידים, צאצאי הספרדים והמהגרים שהגיעו מהאיים הקריביים (צאצאי העבדים השחורים מאפריקה). המטבח האפרו-קריבי הוא שילוב של מרכיבים אקזוטיים ותבלינים ומגוון סגנונות בישול. בין המנות הפופולאריות – El Gallo Pinto (אורז ושעועית אדומה המבושלת בחלב קוקוס, טימין ופלפל ומוגשת עם עוף ברוטב עגבניות או קוקוס חם); Rondón (מרק דגים ופירות ים בליווי קוקוס, בננת פלנטיין ירוקה, יוקה או בטטה); Patí (מאכל רחוב – מאפה ממולא בבשר בקר מתובל); Pan Bon (לחם מתוק מתבלינים, קוקוס ופירות יבשים); ואגואה דה סאפו (לימונדה עם סוכר חום וג'ינג'ר). בתיאבון!

אל גאלו פינטו - El Gallo Pinto
אל גאלו פינטו – El Gallo Pinto

בדרך לטיול בקוסטה ריקה? במדינה השוכנת בדרום מרכז אמריקה, בין הים הקאריבי במזרח והאוקיינוס השקט במערב, ומהווה מוקד משיכה תיירותי, ממתינים לכם 14 הרי געש, חמישה עדיין פעילים, פסגות גבוהות, חופים מרהיבים, שוניות ואלמוגים, איים, נהרות, מעיינות חמים, פסגות גבוהות ואתרי גלישה, יערות גשם ופארקים לאומיים, ובהם מגוון ציפורים, דגים, קופי קפוצ'ין, תנינים, איגואנות, צפרדעים נדירות, טפירים, יגוארים, עטלפים, חוטמנים ותוכים יפיפיים, צפרדעים, פרפרים, עצלנים וצבי ענק. קוסטה ריקה נהנית מאיתנות כלכלית בזכות התיירות הסביבתית, שמכניסה למדינה הרבה יותר מאשר מטעי הקפה (קוסטה ריקה נחשבת ליצרנית הקפה המשובח ביותר במרכז אמריקה – כ-150 מיליון ק"ג בשנה), וכן מטעי הבננות, האננס והסוכר, ועדרי הבקר.   

ולצד כל אלה ממתין למבקרים בקוסטה ריקה המטבח האפרו-קריבי הייחודי, שהתפתח ברבות השנים במדינה המונה כחמישה מיליון תושבים – תערובת של כמה אוכלוסיות – לבנים, אינדיאנים ושחורים (צאצאי העבדים האפריקאים).

מטבח יצירתי, עושר גסטרונומי

התיירים הרבים שגודשים את המסעדות – מופתעים לגלות את העושר והיצירתיות הגסטרונומיים באזורים השונים – ממאכלים המבוססים על תירס ובשר בקר במחוז גואנקסטה שבצפון-מערב המדינה ועד פירות הים והיבשה לחופי האוקיינוס ​​השקט, אבל שום דבר לא משתווה לתערובת הטעמים המרכיבה את המטבח במחוז לימון שלחוף הים הקריבי.

המחוז, שמאחד כמה אוכלוסיות – שבטי ילידים, מהגרים עם שורשים אפריקאים שהגיעו מהאיים הקריביים כדי לבנות את מסילת הברזל ולעבוד במטעי הבננות, צפון אמריקאים שהובאו על ידי חברת הפירות המאוחדת לטיפול במטעים ובבנייה, וצאצאי השליטים הספרדים – הפך לכור היתוך של מסורות ותרבויות.

איחוד הגזעים והמנהגים פיתח שפה חדשה וסלנג מקומי ומטבח לימונזי – שילוב של ירקות מקומיים, פקעות, פירות, פירות ים ומגוון סגנונות בישול שמקורם במקומות שונים, ובהם דרכים חדשות לבישול מרכיבים אקזוטיים. כך, למשל, חלב קוקוס מופיע בקביעות במנות רבות, וכך גם ג'ינג'ר, קארי, פלפל אנגלי, קינמון, טימין, פלפל ועוד תבלינים חזקים שהובאו לקריביים על ידי סוחרי תבלינים הולנדים.

התפריט הלימונזי הקלאסי

התפריט הלימונזי הקלאסי כולל את מנות האורז והשעועית המפורסמות – וריאציה אפרו-קריבית של "גאלו פינטו", למשל מנה המורכבת מתערובת של אורז, שעועית אדומה וחלב קוקוס, מתובלת במלח, שום, בצל, טימין, פלפל וצ'ילי פנמי, מוגשת עם עוף או דג ברוטב עגבניות או קוקוס חם, בננת פלנטיין מטוגנת וסלט ירוק.  

airalo ad

מאכל שמקורו מג'מאייקה, הרונדון, כפי שהוא מכונה באזור הקריבי של קוסטה ריקה (הוכנס לגסטרונומיה של מחוז לימון על ידי המהגרים מהקריבים. מדובר במרק דגים ופירות ים בליווי קוקוס, בננת פלנטיין ירוקה, יוקה או בטטה, פירורי לחם קלוי בקרם קוקוס קטיפתי ותבלינים. עוד מאכל בסגנון ג'מאיקני – עוף מתובל במגוון מתכונים.

רונדון - Rondón
רונדון – Rondón

עוד חוויה קולינרית בסגנון קריבי: דגים טריים מבושלים עם מגוון עשבי תיבול, ירקות ופירות, וכן מאכלי ים בגריל או בטיגון.

תוכלו להרוות את צימאונכם עם Agua de sapo (בעברית: "מי קרפדה") – לימונדה עם סוכר חום וג'ינג'ר, משקה פופולארי במסעדות המקומיות.

ולקינוח: עוגות וקינוחים קריביים רבים, כמו הפאן בון הקלאסי ("לחם טוב") – לחם מתוק העשוי מתבלינים, קוקוס ופירות יבשים.

בשל האקלים הטרופי של האזור כמעט כל חנויות המזון הן באוויר הפתוח. מי שמעוניין במאכלי רחוב – יוכל ליהנות מפאטי, מאכל פופולארי הנישא בדרך כלל בסלים על ידי רוכלים בעיירות החוף. פאטי הוא מאפה במילוי בשר, עשוי מקמח, חמאה, חלב, שמן, בשר טחון, צ'ילי, פלפל חריף ותבלינים. המאכל הזה הובא לקוסטה ריקה על ידי הג'מייקנים המאכלסים את האזור.

מי שמעוניין בכריך או בטוסט – יאכל ג'וניקייק, מעין לחמנייה מענגת. בין חטיפי הרחוב ניתן לרכוש גם קרח בטעמים ומי קוקוס.

את כל המעדנים הללו ניתן למצוא ברחבי המחוז – במסעדות שבעיירות קטנות והן במסעדות חוף אופנתיות. אל תחמיצו את מקסי'ס במנזנילו, את מיס אדית'ס בקהויטה ואת מיס לידיה, מיס סאם וסודה תמרה בפוארטו וייחו.

המטבח האפרו-קריבי כפוטנציאל תיירותי

נראה שהחיים בחופים הקריביים מתנהלים באיטיות רבה יותר מאשר בשאר אזורי קוסטה ריקה. כך גם לגבי הגסטרונומיה שלה, שבה "סלואו פוד" הוא אירוע טבעי, וכולם, החל מהגברים (הדייגים) ועד הנשים (המבשלות על תנורי עצים), חולקים את אהבתם לאוכל, שבאה לידי ביטוי במטבח היצירתי של הקאריביים, לצד המטבח הקוסטה ריקני כך שלעיתים הם משמשים בערבוביה.

לתערובת של טעמים ותרבויות היה תפקיד משמעותי בעיצובו של מחוז לימון. באותו האופן שבו חלב קוקוס נותן טעם ייחודי לאורז ולשעועית, כך הפכו המהגרים וההשקעות הזרות את לימון לאזור רב תרבותי, וכך הפך המטבח האפרו-קריבי לפוטנציאל התיירותי של המדינה. כיום תורם המטבח האפרו-קריבי רבות לתיירות – הענף הכלכלי העיקרי של קוסטה ריקה – ולחוויות התרבותיות והגסטרונומיות של המבקרים בה.

מחוז לימון ניחן בקסם ייחודי, צבעים, טעמים וקליפסו, ואם תבקרו שם במהלך ה"קיץ" הקריבי (בספטמבר ואוקטובר) תיהנו גם מאירועי קרנבל לימון – שבוע של חגיגות הכולל מוזיקה, ריקודים, תהלוכות, וכמובן שתייה ואכילה.

מתכון לאורז ושעועית מהמטבח האפרו קריבי של קוסטה ריקה – El Gallo Pinto

רכיבים (לארבע מנות):

  • 1 כוס אורז ארוך
  • 4 שיני שום, קצוצות
  • 2 כפות קוקוס או שמן צמחי
  • 2 כוסות חלב קוקוס לא ממותק
  • 1 כוס שעועית אדומה, מבושלת, עם מרק
  • 3 ענפי טימין טרי
  • 1 בצל אדום, חתוך לקוביות
  • 1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
  • 2 פלפלים פנמים טריים. יש לעשות בהם חתך אחד בסכין
  • קורטוב של רוטב סויה
  • קורט סוכר
  • קורט אבקת קארי
  • מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה:

  1. במחבת על אש בינונית, מטגנים מחצית מהשום ב-1 כף קוקוס או שמן צמחי למשך שתי דקות, ולאחר מכן מוסיפים אורז וממשיכים לבשל עוד שתי דקות.
  2. מוסיפים 1 1/2 כוסות חלב קוקוס ו-1/4 כפית מלח ומביאים לרתיחה.
  3. מכסים ומבשלים 15 דקות. מסירים מהאש ומניחים לאדות, מכוסה, למשך 10 דקות לפחות. מועכים במזלג.
  4. במחבת גדולה על אש בינונית מבשלים את הבצל ב-1 כף שמן קוקוס או חמאה במשך ארבע דקות.
  5. מוסיפים פלפל ומבשלים שתי דקות.
  6. מוסיפים פלפלים חריפים, שארית השום והטימין, ומבשלים שתי דקות נוספות.
  7. משלבים שעועית, 1/2 כוס חלב קוקוס, רוטב סויה, סוכר, קארי, מלח ופלפל לפי הטעם ומביאים לרתיחה. אפשר לוותר על פלפל אם רוצים מאכל חריף פחות.
  8. מבשלים ומוסיפים אורז. מערבבים היטב.
  9. טועמים ומתקנים טעמים.
  10. מגישים עם סלט כרוב ובננות פלנטיין מטוגנות.

פורסם ב:

מתוייג ב:
|

Scroll to Top
דילוג לתוכן