דף הבית » המאכל הלאומי הקוסטה ריקני – גאלו פינטו

המאכל הלאומי הקוסטה ריקני – גאלו פינטו

הרבה אנשים מתבלבלים לגבי המאכל הלאומי הקוסטה ריקני גאלו פינטו (בתרגום ישיר מספרדית לעברית – תרנגול מנומר). רובם אומרים שמדובר רק בתבשיל פשוט של אורז ושעועית אבל זה רחוק מלהיות נכון והקוסטה ריקנים עלולים אפילו להיעלב אם זה מה שתחשבו על המנה הזו. גאלו פינטו היא ארוחת הבוקר האולטימטיבית של קוסטה ריקה.

גאלו פינטו - אורז מבושל עם אפונה ירוקה, שעועית וגזר על קערת נירוסטה
גאלו פינטו – אורז מבושל עם אפונה ירוקה, שעועית וגזר על קערת נירוסטה

אורז ושעועית הם בדיוק מה שתקבלו כשתבקשו רק אורז ושעועית, לא יהיו שם שום תבלינים, ובתבשיל לא יהיה הרבה טעם. זו תהיה ארוחה תפלה בהשוואה לגאלו פינטו. המנה המפורסמת שכל תושבי קוסטה ריקנים אוהבים ואוכלים מדי יום מלאה בתערובת של תבלינים וירקות ואם תלכו למסעדה הנכונה אתם תעופו על המנה הזו.

מה מקורה של מנת הגאלו פינטו?

בקוסטה ריקה (כמה צפוי) נהוג לחשוב שגאלו פינטו מגיע מקוסטה ריקה וזה נכון. למרות שיש וריאציות של המנה המפורסמת במדינות השכנות (אל סלבדור, הונדורס, גואטמלה ומקסיקו), תוכלו אפילו למצוא וריאציה שלו בדרום ארצות הברית המכונה קרולינה אפונה ואורז.

קוסטה ריקה וניקרגואה נלחמו על דברים רבים בעבר אבל הידועה ביותר היא המלחמה על הגאלו פינטו. שתי המדינות טוענות שהן המציאו את מנת הגאלו פינטו. בשנת 2007 ניקרגואה הכינה ארוחת-שיא-גינס מהמנה המפורסמת ל-22,000 אנשים בבירת המדינה מנגואה. ב-2009 הם האכילו 50,000 אנשים בגאלו פינטו והחזירו לעצמם את הבכורה.

אגב, אם תזמינו ארוחת בוקר מסורתית בניקרגואה, היא תהיה דומה מאוד לזו הקוסטה ריקנית למעט העובדה שניקרגואה נוטה להשתמש בשעועית אדומה ובקוסטה ריקה, דווקא השעועית שחורה נפוצה יותר.

מתי כדאי לאכול גאלו פינטו?

הקוסטה ריקנים בדרך כלל אוכלים את המנה הזו לארוחת בוקר. אולי תחשבו שזה קצת מוזר, כי מי אוכל אורז ושעועית לארוחת בוקר? התשובה כאן היא כולם. המקומיים ישאלו אתכם את אותו הדבר, למה אתם אוכלים רק פירות או קורנפלקס בבקרים? 

אל תפחדו לבקש את הארוחה המדהימה הזו בכל פעם שאתם רעבים. מסעדות רבות במדינה מגישות אותה לאורך כל היום ולא רק בבקרים כי היא ארוחה עשירה וממלאת.

airalo ad

מתכון לגאלו פינטו

אם ביקרתם בקוסטה ריקה ומזמן לא יצא לכם לטעום את הגאלו פינטו, אז הנה המתכון המושלם בשבילכם לנסות ולהכין בבית. המתכון מכיל 6 מנות וזמן הבישול אורך כשעה.

  • אורז לבן או חום
  • שעועית שחורה או אדומה
  • פלפל אדום
  • בצל
  • שום
  • רוטב סלסה ליזאנו
  • שמן קנולה או סויה
  • רבע כוס שמן קנולה/סויה
  • בצל לבן קצוץ
  • 1.5 כוסות אורז לבן או חום
  • 3 כוסות מים
  • חצי פלפל אדום

הוראות הכנה

בישול השעועית

ערימות שעועית לבנה, ירוקה, שחורה וצהובה בשוק
ערימות שעועית לבנה, ירוקה, שחורה וצהובה בשוק

הכניסו את השעועית לתוך מסננת ושטפו אותה במים קרים. לאחר השטיפה והניקוי הניחו אותם בסיר גדול וכסו אותם במים עד לגובה 5 ס"מ מעל השעועית. מחממים את המים עד לרתיחה ולאחר מכן מנמיכים את האש ומבשלים אותה במשך כשלושים דקות.

לאחר מכן מוסיפים מלח ושום ומבשלים עוד כשעה או עד שהשעועית רכה. אם אין לכם זמן, קנו שעועית מבושלת בקופסאות שימורים רק זכרו שהטעם שלה יהיה הרבה פחות מוצלח משל שעועית טרייה.

הכנת האורז

brown soup in black cooking pot

עכשיו הגיע הזמן לבשל את האורז. מוסיפים 2 כפות שמן לסיר גדול ומרתיחים את השמן. מוסיפים 2/3 מהבצל ומערבבים עד שהוא מזהיב במשך 5-7 דקות. כעת מוסיפים את האורז, תוך ערבוב במשך 5 דקות עד שהוא מבריק. מוסיפים את המים שלך ואת המלח ומחממים עד לסף רתיחה. לאחר שרוב המים התאדו מנמיכים לאש נמוכה ומשאירים את המכסה על הסיר למשך כ-15 דקות מבלי לגעת באורז עד שהוא מוכן.

הכנת הגאלו פינטו

מחממים סיר עם מעט שמן זית (לא חובה) ואז מוסיפים את הבצל הנותר ומטגנים עד לריכוך. מוסיפים את האורז הלבן המבושל ו-2 כוסות מהשעועית למחבת ומערבבים עד לתערובת אחידה 10-15 דקות. כעת הוסיפו רוטב ליזאנו, תוכלו למצוא את הרוטב הזה בכל חנות בקוסטה ריקה או באיביי. ליזאנו היא הגרסה הקוסטה-ריקנית לרוטב ווסטרשייר, מתוק אך מעט חומצי. מכניסים פנימה גם כוסברה קצוצה טרייה, לא מיובשת.

הכנת גאלו פינטו מאפס יכולה לארוך זמן מה אז אם תרצו להוסיף את המנה הטעימה הזו לשגרת היומיום שלכם, כדאי להכין כמות גדולה ולקרר או להקפיא את השאר למשך כל השבוע.

מה עוד הולך טוב עם גאלו פינטו?

אפשר להגיש מספר דברים לצד המנה המדהימה הזו כגון: ביצים מטוגנות, צ'יפס, שמנת חמוצה, פלנטיין, סלט, עופות ודגים.

פורסם ב:

Scroll to Top
דילוג לתוכן