הרבה אנשים מתבלבלים לגבי המאכל הלאומי הקוסטה ריקני גאלו פינטו (בתרגום ישיר מספרדית לעברית – תרנגול מנומר). רובם אומרים שמדובר רק בתבשיל פשוט של אורז ושעועית אבל זה רחוק מלהיות נכון והקוסטה ריקנים עלולים אפילו להיעלב אם זה מה שתחשבו על המנה הזו. גאלו פינטו היא ארוחת הבוקר האולטימטיבית של קוסטה ריקה.
אורז ושעועית הם בדיוק מה שתקבלו כשתבקשו רק אורז ושעועית, לא יהיו שם שום תבלינים, ובתבשיל לא יהיה הרבה טעם. זו תהיה ארוחה תפלה בהשוואה לגאלו פינטו. המנה המפורסמת שכל תושבי קוסטה ריקנים אוהבים ואוכלים מדי יום מלאה בתערובת של תבלינים וירקות ואם תלכו למסעדה הנכונה אתם תעופו על המנה הזו.
מה מקורה של מנת הגאלו פינטו?
בקוסטה ריקה (כמה צפוי) נהוג לחשוב שגאלו פינטו מגיע מקוסטה ריקה וזה נכון. למרות שיש וריאציות של המנה המפורסמת במדינות השכנות (אל סלבדור, הונדורס, גואטמלה ומקסיקו), תוכלו אפילו למצוא וריאציה שלו בדרום ארצות הברית המכונה קרולינה אפונה ואורז.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בקוסטה-ריקה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- לה פורטונה: סיור במפלים, בהר הגעש ארנל ובמעיינות החמים
- סיור בפארק הלאומי מנואל אנטוניו
- סיור במפלי לה פורטונה, הר הגעש והגשרים התלויים
- מסן חוזה: טיול בהר הגעש ארנל ובמעיינות החמים כולל אומגות וארוחות
- טיול רגלי בטבע שמסביב סן חוזה עם עצלנים, ציפורים ועצים מיוחדים
- טיול רגלי בשוק המרכזי של סן חוזה
- שייט בסירה מלה פורטונה או מונטוורדה
- טיול יום מלה פורטונה אל ריו סלסטה
- סיור שוקולד ביער הגשם בלה פורטונה
קוסטה ריקה וניקרגואה נלחמו על דברים רבים בעבר אבל הידועה ביותר היא המלחמה על הגאלו פינטו. שתי המדינות טוענות שהן המציאו את מנת הגאלו פינטו. בשנת 2007 ניקרגואה הכינה ארוחת-שיא-גינס מהמנה המפורסמת ל-22,000 אנשים בבירת המדינה מנגואה. ב-2009 הם האכילו 50,000 אנשים בגאלו פינטו והחזירו לעצמם את הבכורה.
אגב, אם תזמינו ארוחת בוקר מסורתית בניקרגואה, היא תהיה דומה מאוד לזו הקוסטה ריקנית למעט העובדה שניקרגואה נוטה להשתמש בשעועית אדומה ובקוסטה ריקה, דווקא השעועית שחורה נפוצה יותר.
מתי כדאי לאכול גאלו פינטו?
הקוסטה ריקנים בדרך כלל אוכלים את המנה הזו לארוחת בוקר. אולי תחשבו שזה קצת מוזר, כי מי אוכל אורז ושעועית לארוחת בוקר? התשובה כאן היא כולם. המקומיים ישאלו אתכם את אותו הדבר, למה אתם אוכלים רק פירות או קורנפלקס בבקרים?
אל תפחדו לבקש את הארוחה המדהימה הזו בכל פעם שאתם רעבים. מסעדות רבות במדינה מגישות אותה לאורך כל היום ולא רק בבקרים כי היא ארוחה עשירה וממלאת.
מתכון לגאלו פינטו
אם ביקרתם בקוסטה ריקה ומזמן לא יצא לכם לטעום את הגאלו פינטו, אז הנה המתכון המושלם בשבילכם לנסות ולהכין בבית. המתכון מכיל 6 מנות וזמן הבישול אורך כשעה.
- אורז לבן או חום
- שעועית שחורה או אדומה
- פלפל אדום
- בצל
- שום
- רוטב סלסה ליזאנו
- שמן קנולה או סויה
- רבע כוס שמן קנולה/סויה
- בצל לבן קצוץ
- 1.5 כוסות אורז לבן או חום
- 3 כוסות מים
- חצי פלפל אדום
- תבלין עוף או בקר
- רוטב ליזאנו
הוראות הכנה
בישול השעועית
הכניסו את השעועית לתוך מסננת ושטפו אותה במים קרים. לאחר השטיפה והניקוי הניחו אותם בסיר גדול וכסו אותם במים עד לגובה 5 ס"מ מעל השעועית. מחממים את המים עד לרתיחה ולאחר מכן מנמיכים את האש ומבשלים אותה במשך כשלושים דקות.
לאחר מכן מוסיפים מלח ושום ומבשלים עוד כשעה או עד שהשעועית רכה. אם אין לכם זמן, קנו שעועית מבושלת בקופסאות שימורים רק זכרו שהטעם שלה יהיה הרבה פחות מוצלח משל שעועית טרייה.
הכנת האורז
עכשיו הגיע הזמן לבשל את האורז. מוסיפים 2 כפות שמן לסיר גדול ומרתיחים את השמן. מוסיפים 2/3 מהבצל ומערבבים עד שהוא מזהיב במשך 5-7 דקות. כעת מוסיפים את האורז, תוך ערבוב במשך 5 דקות עד שהוא מבריק. מוסיפים את המים שלך ואת המלח ומחממים עד לסף רתיחה. לאחר שרוב המים התאדו מנמיכים לאש נמוכה ומשאירים את המכסה על הסיר למשך כ-15 דקות מבלי לגעת באורז עד שהוא מוכן.
הכנת הגאלו פינטו
מחממים סיר עם מעט שמן זית (לא חובה) ואז מוסיפים את הבצל הנותר ומטגנים עד לריכוך. מוסיפים את האורז הלבן המבושל ו-2 כוסות מהשעועית למחבת ומערבבים עד לתערובת אחידה 10-15 דקות. כעת הוסיפו רוטב ליזאנו, תוכלו למצוא את הרוטב הזה בכל חנות בקוסטה ריקה או באיביי. ליזאנו היא הגרסה הקוסטה-ריקנית לרוטב ווסטרשייר, מתוק אך מעט חומצי. מכניסים פנימה גם כוסברה קצוצה טרייה, לא מיובשת.
הכנת גאלו פינטו מאפס יכולה לארוך זמן מה אז אם תרצו להוסיף את המנה הטעימה הזו לשגרת היומיום שלכם, כדאי להכין כמות גדולה ולקרר או להקפיא את השאר למשך כל השבוע.
מה עוד הולך טוב עם גאלו פינטו?
אפשר להגיש מספר דברים לצד המנה המדהימה הזו כגון: ביצים מטוגנות, צ'יפס, שמנת חמוצה, פלנטיין, סלט, עופות ודגים.